top of page

„Лифт Сопот“ се намира в град Сопот, в подножието на Стара планина. Явява се най-дългата пътническа седалкова въжена линия в България – 3990 м. и ви осигурява бърз и лесен достъп до Национален Парк "Централен Балкан", както и дава възможност за практикуване на любимия ви спорт.

 

Лифтът се състои от две части: първата започва близо до Сопотския манастир "Възнесение Господне" (557м н.в., І станция) и достига в местност "Почивалото" (1389м н.в., ІІ станция), като преодолява денивелация 832м. Времето за пътуване е 22 мин., при скорост 2 м/с. Капацитетът на участъка е 300 души на час, а броят на седалките - 101. Втората част е от местност Почивалото (ІІІ станция) до района на хижа "Незабравка" (ІV станция). Дължината й е 1360 м, а времето за пътуване е 15 мин, при скорост 2 м/с. Капацитетът на участъка е 250 души на час, а броят на седалките - 55.

На втора станция се намира стръмната поляна, откъдето може да полетите с парапланер. Тандемният полет с инструктор е достъпен за всички и по ваше желание може да бъде заснет с HD камера. Кацането става на поляната на долната станция на лифта.

 

Балканът над Сопот е световно известно място за парапланеризъм, а любовта ни към спорта ни е направил домакин на редица международни състезания, като: Националния шампионат по парапланеризъм в дисциплината целно кацане, Световна купа по парапланеризъм - крос кънтри, Европейски купи, Национални и Международни шампионати по парапланеризъм.

 
IMG_8195.jpeg

Лифтът е отправна точка за планински преходи през всяко време на годината, а под него се намира едно от най- екстремните трасета за колоездене.

Има още няколко приятни обстоятелства, които ще превърнат пътуването ви до лифта над Сопот в чудесно преживяване. Апетитните изненади, които предлагаме в нашите заведения до началната станция са бонус към вашето планинско изживяване. Разнообразни видове сладолед и прясно изпечена фунийка от Gelato&Latte, топли и освежаващи напитки, приготвени на място, домашна баница със сирене и таратор с кисело мляко с продукти от нашата биосертифицирана ферма Rozino Organic farm, също така, при нас може да хапнете пица по автентична рецепта в Пицария Gnezdo и това са само част от изкушенията, които може да откриете на територията на комплекса. 

Басейнът, който също се намират до първа станция, стана изключително популярен в края на 2019 г., когато една нощ на камерите в комплекса засякохме малко мече, което впоследствие се превърна в международна новина, защото се изкъпа необезпокоявано в басейна и дори потърси своето заслужено джелато. Тогава дадохме името Swimmy на пухкавият плувец и в негова защита организирахме петиция, която подкрепиха десетки приятели на мечока.  

Благодарение на задружните ни усилия Swimmy получи необходимата грижа и  сега е с адрес в по-високите части на Балкана, за да не безпокои хората, а и те него.  

Заповядайте в комплекс „Лифт Сопот“, за да разбере какво е общото между най-известното мече на Балканите - Swimmy, най-дългия въжен лифт в Централен Балкан, архитектура (всички постройки на лифта са изградени по най-високия екосертификат Green Globe, който гарантира затворен цикъл с избягване замърсяването на околната среда), спорт, природа и вкусна натурална храна.

bottom of page