За Нас

1/3

„Лифт Сопот“ се намира в град Сопот, в подножието на Стара планина. Явява се най-дългата пътническа седалкова въжена линия в България – 3990 м. и ви осигурява бърз и лесен достъп до Национален Парк "Централен Балкан", както и дава възможност за практикуване на любимия ви спорт.

 

Лифтът се състои от две части: първата започва близо до Сопотския манастир "Възнесение Господне" (557м н.в., І станция) и достига в местност "Почивалото" (1389м н.в., ІІ станция), като преодолява денивелация 832м. Времето за пътуване е 22 мин., при скорост 2 м/с. Капацитетът на участъка е 300 души на час, а броят на седалките - 101. Втората част е от местност Почивалото (ІІІ станция) до района на хижа "Незабравка" (ІV станция). Дължината й е 1360 м, а времето за пътуване е 15 мин, при скорост 2 м/с. Капацитетът на участъка е 250 души на час, а броят на седалките - 55.

На втора станция се намира стръмната поляна, откъдето може да полетите с парапланер. Тандемният полет с инструктор е достъпен за всички и по ваше желание може да бъде заснет с HD камера. Кацането става на поляната на долната станция на лифта.

 

Балканът над Сопот е световно известно място за парапланеризъм, а любовта ни към спорта ни е направил домакин на редица международни състезания, като: Националния шампионат по парапланеризъм в дисциплината целно кацане, Световна купа по парапланеризъм - крос кънтри, Европейски купи, Национални и Международни шампионати по парапланеризъм.

 

Лифтът е отправна точка за планински преходи през всяко време на годината, а под него се намира едно от най- екстремните трасета за колоездене.

Има още няколко приятни обстоятелства, които ще превърнат пътуването ви до лифта над Сопот в чудесно преживяване. Апетитните изненади, които предлагаме в двете заведения до началната станция са бонус към вашето планинско изживяване. Разнообразни видове сладолед и прясно изпечена фунийка от Gelato&Latte, топли и освежаващи напитки, приготвени на място, домашна баница със сирене и таратор с кисело мляко с продукти от нашата биосертифицирана ферма Rozino Organic farm, са само част от изкушенията, които може да откриете на територията на комплекса. 

Басейнът, който също се намират до първа станция, стана изключително популярен в края на 2019 г., когато една нощ на камерите в комплекса засякохме малко мече, което впоследствие се превърна в международна новина, защото се изкъпа необезпокоявано в басейна и дори потърси своето заслужено джелато. Тогава дадохме името Swimmy на пухкавият плувец и в негова защита организирахме петиция, която подкрепиха десетки приятели на мечока.  

Благодарение на задружните ни усилия Swimmy получи необходимата грижа и  сега е с адрес в по-високите части на Балкана, за да не безпокои хората, а и те него.  

Заповядайте в комплекс „Лифт Сопот“, за да разбере какво е общото между най-известното мече на Балканите - Swimmy, най-дългия въжен лифт в Централен Балкан, архитектура (всички постройки на лифта са изградени по най-високия екосертификат Green Globe, който гарантира затворен цикъл с избягване замърсяването на околната среда), спорт, природа и вкусна натурална храна.