top of page

12th FAI World Paragliding Accuracy Championship
Световно първенство по парапланеризъм в дисциплината целно кацане

За първи път в България, ще се проведе

Световно първенство по парапланеризъм в дисциплината целно кацане.

Събитието ще се състои

от 20 до 28 Октомври 2023 г.

в град Сопот.

IMG_9955.png

Лифт Сопот - едно от най-добрите места за полети с парапланер, през 2020 г. беше избрано за домакин,  в резултат на множество успешно организирани международни състезания и отлично подготвена презентация.

Световното първенство е с най-висок рейтинг в спортния календар на Международната федерация по въздушни спортове (FAI) и носи точки за световната ранг-листа.

 

В състезанието ще вземат участие 130 водещи пилоти от 45 страни.

Състезателните полети в тази дисциплина са доста атрактивни, както за участниците, така и за публиката. Целта ще бъде разположена в близост до Лифт Сопот. Мишената представлява електронно измервателно устройство и отчита отклонение от идеалния център през 1 см. Точката, която трябва да оцелят пилотите е с диаметър 2 см., което е идентично с размера на монета от 5 стотинки.

От пилотите се изисква максимална концентрация и усет за крилото във финалния заход и при кацането. Съдийска комисия следи за първата точка на приземяване и отчита резултата на всеки един състезател. Измерването е до 200 см. В крайното класиране победител е участникът с най-малък сбор сантиметри от всички изпълнени полети.

Планирани са 12 рунда, като след 6 рунда, ще приключи отборната надпревара и ще останат пърите 60 пилота за борбата в индивидуалното класиране. Награди ще бъдат връчени в следните 4 категории: отборно по нации, общо, жени и младежи.

bottom of page